Mi is az a Noni?
A Noni Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és Indiában őshonos örökzöld fa. Az ott élő őslakosok nem csak a gyümölcsét, hanem a fa törzsét, gyökerét és levelét is fogyasztják, mint táplálékot. Emellett gyógyítás céljából is felhasználják.
Ez a mangó méretű zöld kis gyümölcs nem túl kellemes ízű és illatú, ám értékes összetevői miatt mégis a figyelem középpontjába került.
A polinéz népek több mint 2000 éve használják a hagyományos népi gyógyászatban, általában székrekedés és fertőzések esetén, valamint fájdalom és gyulladások csökkentésére.
Manapság a nonit elsősorban gyümölcslé formájában fogyasztják. Sok helyen valamilyen más gyümölcs levével keverik, hogy enyhítsenek jellegzetes illatán és ízén, a legértékesebb azonban a 100%-ban tiszta noni juice, vagyis noni gyümölcslé.
A Noni lehetséges egészségügyi hatásai
Bár a Noni gyümölcsöt a polinéz népi gyógyászat már régóta jegyzi, a kutatások még viszonylag frissek, a pontos egészségügyi hatások megállapításához még időre van szükség.
Annyit azonban már tudnak a kutatók, hogy a Noni rendkívül gazdag antioxidánsokban, melyek képesek megakadályozni a szabadgyökök sejtkárosító hatásait. Elsősorban erre alapozzák az egészségre gyakorolt jótékony hatásokat. Fő antioxidánsai a béta-karotin, az iridoidok, a C- és az E-vitamin.
Csökkentheti a dohányfüst okozta sejtkárosodást
A Noni gyümölcslé csökkentheti a dohányfüst által okozott károsodást a sejtekben. A dohányfüstnek való kitettség ugyanis veszélyes mennyiségű szabad gyököt képezhet, ez a túlzott mennyiség pedig sejtkárosodáshoz, oxidatív stresszhez vezethet. Az oxidatív stressz megnöveli az olyan típusú egészségügyi problémák valószínűségét, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és a daganatos betegség. Az antioxidánsokban gazdag ételek azonban segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében, így az említett betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.
Támogathatja a szív egészségét erős dohányosoknál
A koleszterinnek fontos szerepe van a szervezet működésében, emelkedett szint esetén azonban megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve gyulladásokat is okozhat.
Két tanulmány is elkészült a témában. Az egyikben erős dohányosoknak egy hónapon keresztül napi 188 ml Noni gyümölcslét adtak, majd a vizsgálati időszak végén megállapították, hogy az összkoleszterin értékek jelentősen javultak. A kutatók arra gyanakodnak, hogy a Noni gyümölcslé antioxidáns tartalma csökkentheti a dohányzás által okozott magas koleszterinszintet.
A másik tanulmányban olyan emberek vettek részt, akik nem dohányoznak. Az ő esetükben naponta kétszer adtak 59 ml Noni gyümölcslevet, de a vizsgálati időszak végén nem tapasztaltak változást az összkoleszterinszintben.
Emiatt arra a következtetésre jutottak, hogy a Noni gyümölcslé koleszterincsökkentő hatása elsősorban a dohányosok esetében érvényesül. Ennek ellenére további kutatások várhatók, melyek a nem dohányosok esetén megvizsgálnák a Noni gyümölcslé koleszterinre gyakorolt hatását.
Javíthatja az állóképességet
A Noni gyümölcs állóképességre gyakorolt hatását már az őslakosok is megfigyelték. Azt vették észre, hogy a hosszú ideig távol lévő halászok sokkal jobban bírják a fizikai megterhelést, ha rendszeresen fogyasztanak Noni gyümölcsöt.
Kutatók hosszútávfutók között végeztek vizsgálatokat ezen a téren. A 3 hetes időszak alatt két csoportra bontották a résztvevőket, közülük az egyik csoport napi kétszer 100 ml Noni gyümölcslevet kapott, míg a másik csoport tagjai csak placebót. Megállapították, hogy a Nonit fogyasztók állóképessége nőtt a másik csoport tagjaihoz képest.
A Noni gyümölcsléhez köthető fizikai állóképesség növekedés valószínűleg a magas antioxidánstartalom miatt alakult ki, az antioxidánsok ugyanis csökkenthetik a testmozgás során keletkező izomszövetkárosodást.
Fájdalomcsillapító hatású lehet
A polinéz népi gyógyászatban már régóta alkalmazzák a Noni gyümölcsöt a fájdalom csillapítására. A kutatók is végeztek ilyen jellegű kutatásokat, melyek során igazolni tudták a Noni fájdalomcsillapító hatását.
Egy egyhónapos vizsgálat során olyan embereknek adtak napi kétszer 15 ml Noni gyümölcslevet, akik gerinc ízületi gyulladásban szenvedtek, nyaki fájdalmakra panaszkodtak. A vizsgálati időszak letelte után a gyümölcslevet fogyasztók 60%-ánál szinte teljesen elmúltak a nyaki panaszok.
Egy másik, 9 hónapig tartó vizsgálat során ízületi gyulladásban szenvedőknek adtak napi 89 ml Noni gyümölcslevet. Azt vették észre, hogy a vizsgálati időszak végére jelentősen csökkent az ízületi gyulladás okozta fájdalom gyakorisága és súlyossága, valamint javult az életminőség.
Az ízületi problémák gyakran fokozott gyulladással és oxidatív stresszel járnak. Mivel a noni gyümölcslé természetes fájdalomcsillapító hatású lehet, ezért segítséget nyújthat a gyulladás csökkentése és a szabad gyökök elleni küzdelemben.
Erősítheti az immunrendszert
A Noni gyümölcslé magas antioxidáns tartalma mellett még gazdag C-vitaminban is, így hatékonyan támogathatja az immunrendszert és felveheti a harcot a szabadgyökök támadásával szemben.
A Noni gyümölcslevet vizsgáló kutatások alapján összességében elmondható, hogy hatékonyan támogathatja a fogyókúrát, kiegyensúlyozza a koleszterintszintet és a vércukorszintet, jótékony lehet bőrbetegségek esetén, illetve csökkentheti a szívinfarktus és a daganatos megbetegedések kockázatát.
Mivel a vizsgálatok még viszonylag frissek és a kutatók további elemzések elkészítését tartják fontosnak, ezért meglévő egészségügyi probléma, illetve rendszeres gyógyszerszedés esetén érdemes egyeztetni a kezelőorvossal a fogyasztást illetően.
Források:
https://www.healthline.com/nutrition/noni-juice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920423/
https://www.researchgate.net/publication/11005439_Morinda_citrifolia_Noni_A_literature_review_and_recent_advances_in_Noni_research_1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5581797/