Amit az E-vitaminról tudni érdemes: hatásai, forrása és hiányának következménye

Az E-vitamin nem csupán a bőrünket védi. Ennél sokkal többet tehet egészségünkért. Nézzük, hogy mit kell tudni róla!

Mi az E-vitamin?

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Leggyakrabban a bőr védelmezőjeként emlegetik, pedig ennél sokoldalúbb vitaminról van szó. Az E-vitamin egy erős antioxidáns, ami többek között segíthet a szabadgyökök káros hatásainak kivédésében. A szabadgyökök tulajdonképpen egyfajta sejtkárosító molekulák, amelyek megtámadják a sejtjeinket. Egy átlagos nap során rengeteg lehetőségük van erre, mert bejuthatnak a szervezetünkbe a szennyezett levegővel, a feldolgozott élelmiszerekkel, a gyorséttermi ételekkel vagy akár a tisztítószerekkel, kozmetikumokkal. Ha erős az immunrendszerünk, akkor gond nélkül kivédhetjük a szabadgyökök káros hatását, de ha valahol is meggyengül a védelem, akkor ezek a szabadgyökök elkezdik sejtkárosító tevékenységüket. A szervezetben gyulladásokat, illetve komoly betegségeket is okozhatnak.

Az E-vitamin egy természetes segítség a szabadgyökök elleni küzdelemben, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk például a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos megbetegedések megelőzéséért.

Az E-vitamin hatásai

Az E-vitaminnak számos kedvező hatása van:

  • segít legyőzni a szabadgyökök sejtkárosító hatását
  • hozzájárul az öregedés lassításához
  • segít megelőzni az érelmeszesedést
  • támogatja az izmok fejlődését
  • erősíti az immunrendszert
  • erősíti a körmöt és a hajat
  • védi a bőr szépségét és egészségét
  • támogatja a betegségek utáni felépülést
  • hozzájárulhat a vérnyomás normalizálásához
  • segít növelni az állóképességet
  • segítséget nyújthat krónikus fáradtság esetén
  • szabályozza a koleszterinszintet
  • csökkentheti a PMS tüneteit
  • késlelteti a szürkehályog növekedését
  • javítja a memóriát
  • serkenti az agyműködést (emiatt Alzheimer-kórban szenvedőknek is jótékony lehet)
  • segít erősíteni az idegeket

Az E-vitamin hiányának tünetei

Az E-vitamin hiányának egyik első tünete az immunrendszer meggyengülése lehet, mely további problémákhoz vezethet. Fogényokabbak lehetünk a fertőzésekre, valamint kimerültséget, fáradtságot, koncentrációhiányt, esetenként depressziót is tapasztalhatunk.

Ugyancsak E-vitamin-hiányra utalhat a koordinációs nehézség, az izomfájdalom és a gyengeség, a látászavar és a rossz közérzet. Nem ritka, hogy a hölgyek esetében a terméketlenség is összefüggésbe hozható az E-vitamin hiányával.

Ha bármelyik tünetet tapasztaljuk, akkor mindenképpen konzultáljunk szakorvossal, mert az E-vitamin túl is adagolható, ha megfelelő kontroll nélkül állunk neki étrendkiegészítőket szedni.

Az E-vitamin nagyon sok ételben természetes formában megtalálható, ezért, ha E-vitamin-hiányra gyanakszunk, akkor először próbáljunk étkezésünkön változtatni.


Mivel pótolható az E-vitamin?

Nem szükséges azonnal étrendkiegészítő szedésében gondolkodni. Összegyűjtöttem az E-vitamin legjobb természetes forrásait, amelyek még igazán ízletesek is, úgyhogy biztosan nem okoz nehézséget a mindennapi étkezés részévé tenni.

A legjobb E-vitamin-forrásnak talán a hidegen sajtolt növényi magolajok számítanak, mint például a homoktövis magolaj, a lenmagolaj, a tökmagolaj vagy a szőlőmagolaj. Fontos, hogy ezeket az olajokat ne főzéshez vagy sütéshez használjuk, mert a magas hőmérséklet hatására sérülhetnek az értékes összetevők. Használjuk friss zöldségek, gyümölcsök ízesítésére, illetve a kész ételek utóízesítésére. Egy finom sült húst is nyugodtan meglocsolhatunk velük közvetlenül fogyasztás előtt, így biztosak lehetünk benne, hogy nem teszünk kárt az értékes vitaminokban.

A magolajokat beletehetjük a reggeli turmixunkba, vagy akár szendvicskrémet is készíthetünk a felhasználásukkal. Egy kevés tejföl, só fokhagyma, valamint egy teáskanál tökmagolaj kiváló reggeli fogás.

A magolajok önmagukban, kúraszerűen is fogyaszthatók. Ezt azt jelenti, hogy minden reggel éhgyomorra elfogyaszthatunk a kiválasztott olajból egy-egy kanállal, így biztosítva a szükséges E-vitamint a szervezetünk számára.

Az E-vitamin a magolajokon felül pótolható még:

  • olajos magvakból (dió, mandula, napraforgó, mogyoró stb.)
  • teljes kiőrlésű gabonákból
  • zöld színű leveles zöldségekből (pl. spenót)
  • tojásból
  • gyümölcsökből (pl. kivi, mangó)
  • hüvelyesekből
  • búzacsírából

A legjobb, ha ezeket az ételeket nyersen fogyasztjuk, mert a különböző főzési eljárások hatására sérülhet a vitamintartalmuk.

Bármilyen egészségügyi panasz, illetve orvosi kezelés, valamint rendszeres gyógyszerszedés esetén kérjük ki kezelőorvosunk véleményét az E-vitamin rendszeres pótlásáról, mert a túlzott bevitel sajnos hasonlóan kockázatos lehet, mint maga a hiányállapot.

Források:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-e-deficiency 
https://www.organicfacts.net/vitamin-e-tocopherol.html 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 854 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute